Doorgaan naar inhoud
Welkom bij Padellife - uw padelexpert!
Welkom bij Padellife - uw padelexpert!
Ballen handleiding

Ballen handleiding

Padelballen zijn een van de meest essentiële onderdelen van een goede padelwedstrijd. Daarom is het belangrijk dat je je keuze voor padelballen net zo serieus neemt als je keuze voor andere padeluitrusting, zoals rackets en schoenen. Er zijn veel verschillende padelballen beschikbaar en ze variëren in gewicht, druk en duurzaamheid, waardoor ze verschillende kenmerken hebben.

In dit artikel begeleiden we je bij het kiezen van de beste padelbal voor jouw behoeften, en we geven je informatie over de verschillende soorten ballen, hun duurzaamheid en stuit. We bespreken ook hoe je de duurzaamheid van ballen kunt verlengen en hoe je ze het beste kunt bewaren. Ten slotte krijg je onze aanbevelingen voor het kiezen van een padelbal en leer je waarom je niet met een tennisbal kunt padellen.

Soorten padelballen

Er zijn 2 verschillende soorten padelballen: trainingsballen en toernooiballen. Het verschil tussen deze padelballen is voornamelijk te vinden in de hardheid van de ballen en hun vilt. De trainingsballen zijn iets harder, wat ze geschikt maakt om er langer mee te spelen. Aan de andere kant is het vilt niet zeer dik, dus ze hebben niet dezelfde stabiele stuit als de toernooiballen. De toernooiballen zijn gemaakt om direct na het openen van de buis een perfecte stuit te hebben, maar behouden die snelheid niet zo lang als trainingsballen.

De trainingsballen zijn dus erg goed in een ballenmand, waar je je niet zo druk maakt of de stuit 100% goed is, maar waar het belangrijker is dat er nog wat snelheid is. Aan de andere kant zijn toernooiballen goed voor wedstrijden waarbij de stuit zeer belangrijk is en waar je je kunt veroorloven om elke 1-2 keer dat je speelt van bal te wisselen.

Padelballen van normale snelheid versus snelle padelballen

De toernooiballen van sommige merken zijn zowel in een versie van normale snelheid als in een snelle versie verkrijgbaar. De snelle ballen hebben dezelfde soort vilt als de ballen van normale snelheid, maar er is meestal iets meer druk in de ballen, wat voor een verhoogde snelheid zorgt. Dit maakt de ballen meer geschikt voor langzamere oppervlakken en spelen in koudere omstandigheden. Hierdoor zijn deze ballen geschikter voor langzamere oppervlakken en het spelen in koudere omstandigheden.

Het is daarom gebruikelijk om met een snelle bal dezelfde speelervaring te hebben buiten bij 5º als binnen bij 20ºC met een bal van normale snelheid.

Hoe kun je het verschil zien tussen padelballen?

Over het algemeen zien padelballen er vergelijkbaar uit; ze wegen ongeveer 55-60 gram en hebben een oppervlak van vilt en rubber. Fabrikanten vermelden meestal in de naam van de bal als het een bepaalde versie waardoor de bal een bepaald kenmerk krijgt. Head heeft bijvoorbeeld zowel een model van normale snelheid, Head Padel Pro, als een snel model, Head Padel Pro S.

Naast de naam van de bal zelf worden ze ook onderscheiden door verschillende kleurkeuzes in de verpakking, zoals bij de Head Padel Pro:

 

En de Head Padel Pro S:

Wat is de duurzaamheid van een padelbal?

Het belangrijkste aan padelballen is dat ze regelmatig worden vervangen. Vrijwel alle padelballen worden in hun verpakking onder druk gezet (er kunnen uitzonderingen zijn), wat betekent dat ze langzaam zachter beginnen te worden zodra je de verpakking opent. Zelfs zonder ermee te hebben gespeeld, zullen padelballen uit een geopende buis na 1 week in principe nutteloos zijn. Als het gaat om ballen waarmee gespeeld wordt, raden wij aan om ballen na 1-3 wedstrijden of uiterlijk na 1 week te wisselen.

Als je met zachte padelballen speelt, hebben deze een lagere stuit, waardoor je moeilijker kunt scoren. Zo worden rally 's onnodig ingekort en verandert het spel aanzienlijk ten opzichte van het startpunt. In WPT-toernooien worden ballen elke 7 wedstrijden vervangen, en gevorderde spelers openen een nieuwe balbuis voor elke wedstrijd.

Hoeveel ballen worden er gebruikt tijdens een padelwedstrijd?

Een buis met 3 of 4 ballen is voldoende bij het spelen van padel. De serveerder heeft een bal nodig voor de 1e service en een bal in zijn zak voor het geval de 2e service moet worden gebruikt. De laatste bal zit vaak in de zak van de partner. Anders heeft de ontvanger het of wordt het bij het net geplaatst. De bedoeling hier is dat er tijdens een rally geen ballen verspreid op het veld liggen. Ten eerste is er een risico om erover te struikelen, en ten tweede verlies je het punt als je in een verdwaalde bal glijdt en daardoor je de bal niet terugslaat - het is jouw verantwoordelijkheid om de ballen uit jouw helft van de baan te wissen.

Bovendien zorgt het ook voor een betere flow tussen rally's wanneer de ballen effectief naar de serveerder worden verplaatst in plaats van dat je tussen elke punt moet rondsjokken om ballen te verzamelen voor de volgende rally. Daarom wordt het niet aanbevolen om 6 of 8 ballen tegelijkertijd te gebruiken in je padelwedstrijd, omdat er dan teveel ballen zijn om bij te houden.

Drukregelaar voor padelballen

Door een buis met drukregelaar te gebruiken, kun je de levensduur van je padeltennisballen verlengen. Op deze manier kun je je padelballen hergebruiken, zodat je niet elke keer dat je speelt een nieuwe balbuis hoeft te openen. De drukregelaar is een korte buis, meestal met ruimte voor 3-4 ballen, die je op een druk van bijvoorbeeld 11 psi kunt instellen, die overeenkomt met de standaard druk van een standaarde buis.

Een padelbal kan meestal 3-4 keer onder druk worden gezet en het grootste deel van zijn oorspronkelijke druk herwinnen. De buis heeft het optimale effect niet als je ballen oud zijn en al veel van hun oorspronkelijke druk hebben verloren. Het effect is het beste als de ballen nieuw zijn en je ze kort na het spelen in de drukbuis stopt. Deze methode kan de levensduur van je padelballen verlengen, waardoor je tijd en geld bespaart. En het is goed voor het milieu om je ballen langer te gebruiken.

Wat is de beste manier om padelballen op te slaan?

Het is raadzaam om je padelballen op kamertemperatuur en uit direct zonlicht te bewaren. Zowel te hoge als te lage temperaturen hebben een negatieve invloed op de bal, dus laat ze ongeopend in de buis totdat je ze nodig hebt. En als je ze opnieuw wilt gebruiken, stop ze dan terug in de buis om ze tegen licht en vocht te beschermen en om te voorkomen dat ze zich over alle hoeken van je padeltas verspreiden.

Wat is het verschil tussen tennisballen en padelballen?

Hoewel tennisballen en padelballen vrijwel hetzelfde lijken, is er een groot verschil tussen padel spelen met een padelbal en met een tennisbal. Daarom wordt het niet aanbevolen om padel met een tennisbal te spelen. Het belangrijkste verschil is dat padelballen een lagere druk hebben en daardoor minder stuiteren dan tennisballen. Het vilt van een padelbal is ook iets langer om het langzamer te maken. Bovendien kunnen padelballen iets kleiner zijn (ongeveer 6,50 cm in diameter) dan tennisballen (ongeveer 7 cm in diameter), maar dit is niet altijd het geval.

Welke padelbal is het beste?

We krijgen vaak de vraag: "Welk padelracket moet ik kiezen". Het antwoord hangt grotendeels af van individuele factoren zoals spelniveau en persoonlijke voorkeuren. Het antwoord is niet anders als het om padelballen gaat. Het hangt af van je speelniveau en welke kenmerken je in een bal zoekt. En natuurlijk is het belangrijk dat de bal geschikt is voor de padelbanen waarop je speelt, het oppervlak van de baan en of het nu buiten of binnen is.

Als je op langzame banen speelt of meer stuitering in de bal wilt, zijn snelle padelballen zoals Head Padel Pro S of RS Champions Choice uitstekende keuzes. Als je de voorkeur geeft aan een padelbal van een normale snelheid, gebruiken veel spelers de Head Padel Pro.

Op zoek naar een goede deal voor padelballen?

Vanwege de lage duurzaamheid bieden we altijd goede deals op padelballen. Een doos padelballen bevat 24 buizen ballen, dus als je dit koopt, heb je meerdere weken padelspel. Deel de doos met je vrienden of houd hem voor jezelf. Mis de geweldige aanbiedingen voor padelballen hier niet.

Vorig artikel Schoenen handleiding