Doorgaan naar inhoud
Welkom bij Padellife - uw padelexpert!
Welkom bij Padellife - uw padelexpert!
Racket handleiding

Racket handleiding

Welk padelracket moet ik kopen? Dit is een vraag die veel spelers zich gesteld hebben, omdat het door de vele verschillende rackets navigeren een behoorlijke uitdaging kan zijn. Er zijn een overvloed aan verschillende padelrackets die voor beginners, gevorderden en ervaren spelers zijn ontworpen. En de rackets zijn geschikt voor verschillende soorten spelers, zoals controle-, kracht- en allround spelers.

Bij Padellife zijn we specialisten in padel en het zal ons een eer zijn je te helpen bij het vinden van de juiste uitrusting. Regelmatig ontmoeten we padelspelers die met een racket spelen dat niet bij hun speelstijl past, waardoor ze niet alle uren op de padelbaan ten volle kunnen benutten. Daarom hebben we deze gids samengesteld over hoe je het perfecte padelracket voor je behoeften kunt kiezen.

Ten eerste neemt de gids je mee door de belangrijkste aspecten van een padelracket, waaronder de vorm van het blad, de gewichtsverdeling en het type speler waarop ze zijn gericht. Ten tweede kijken we naar hoeveel een padelracket kost, verschillende padelmerken en het verschil tussen padelrackets voor dames, heren en junioren. Ten slotte geven we advies over hoe je het juiste racket voor je behoeften kunt kiezen en hoe je enkele van de meest voorkomende valkuilen bij het kopen van een nieuw racket kunt vermijden.

Bladvorm

De bladvorm van een padelracket is een van de meest cruciale dingen bij het kiezen van een racket. Een racket kan een van de volgende 3 vormen hebben: diamant-, traan- of rondvorm. Eenvoudig gezegd, het belangrijkste verschil tussen de 3 bladvormen zit in de positie van de sweetspot op het racket, en daarmee in de gewichtsbalans.

Diamantvorm

Het racket met een diamantvorm heeft het merendeel van het gewicht aan het einde van het racket, en daardoor bevindt de sweetspot zich ook hoog op het racket. Dit zorgt voor veel kracht, maar gaat ook ten koste van de controle over het racket. Dit soort rackets laten hun kwaliteiten het beste zien in smashes en overhead shots. Dit type rackets komt het beste tot zijn recht bij smashes en overhead shots.

Een voorbeeld van een padelracket met een diamantvormig blad is de Babolat Technical Viper 2024:

Traanvorm

De sweetspot op het racket met een traanvormig blad is iets lager geplaatst, wat een combinatie van kracht en controle biedt. De gewichtsverdeling kan behoorlijk verschillend zijn bij dit type racket, dus we raden je aan om het uit te proberen of om advies te vragen als je overweegt om een padelracket met traanvorm te kopen. Hierdoor kan er een aanzienlijk verschil in speelbaarheid zijn tussen twee traanvormige rackets.

Een voorbeeld van een padelracket met een traanvormig blad is de Head Speed Pro X 2023:

Ronde vorm

Op een racket met een ronde vorm is de sweetspot in het midden van het racket geplaatst. De sweetspot is vaak groter op een racket met een rond blad dan op andere typen rackets. Dit racket is ontworpen voor controle, waarbij niet veel kracht wordt gegenereerd bij smashes en andere overhead shots, aangezien er niet veel gewicht aan de bovenkant van het racket zit. Daarentegen zal het ronde racket zijn kwaliteiten het beste laten zien bij technische slagen, lobs en dergelijke.

Een voorbeeld van een padelracket met een ronde bladvorm is de Adidas Metalbone CTRL 3.3

Gewicht

Wat betreft het gewicht van een padelracket, moet je oppassen dat je op deze parameter niet te veel nadruk legt. In padel is het gewicht van het racket niet zo cruciaal als in bepaalde andere racketsporten. Daarom varieert het gewicht van verschillende padelrackets meestal tussen de 345 en 375 gram - er is niet veel verschil tussen de lichtste en zwaarste rackets.

Waar het gewicht een belangrijke beslissingsfactor wordt bij de keuze van een racket, is als je last hebt van een tenniselleboog. Net als bij tennis zal een lichter racket minder belasting op je arm leggen dan een zwaarder racket. Het is echter vermeldenswaard dat veel padelrackets ingebouwde schokabsorberende technologie hebben om trillingen in de arm tegen te gaan. Het gewicht kan een factor zijn bij het kiezen van een padelracket, maar vaak is het de gewichtsverdeling (balans) van het racket die het grootste verschil maakt voor de speeleigenschappen. Je kunt meer over dit onderwerp lezen in het gedeelte hieronder.

Balans (gewichtsverdeling)

De gewichtsverdeling is een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van het juiste padelracket voor jouw behoeften. Daarom bieden twee rackets met hetzelfde gewicht, maar een verschillende balans, zeer verschillende eigenschappen en zijn ze daarom geschikt voor verschillende soorten spelers. Daarom wordt het aanbevolen om bij het kopen van een nieuw padelracket rekening te houden met de gewichtsverdeling. Over het algemeen zijn er 3 verschillende manieren om het gewicht in het racket te verdelen: head-heavy (ook wel high balance genoemd), neutrale (ook wel even of medium balance genoemd) en head-light (ook wel low balance genoemd).

Padelrackets met een head-heavy balans

Bij dit type racket bevindt het gewicht zich aan de bovenkant van het racketblad. In dit gebied sla je de bal meestal wanneer je het voortouw hebt tijdens een rally en aanvallende slagen gebruikt. Je bereikt een hogere mate van gewichtsoverdracht in je slag wanneer je de bal raakt waar het gewicht zich bevindt. Zo bieden head-heavy rackets veel slagkracht en zijn ze over het algemeen het meest geschikt voor offensieve padelspelers. Het compromis met zeer krachtige rackets is dat het moeilijker kan zijn om de nauwkeurigheid van je slagen te controleren.

Padelrackets met een neutrale balans

Het gewicht in deze rackets is als het ware neutraal verdeeld. Wanneer deze balans wordt gecombineerd met een traanvormig racketblad, zit je midden in het spectrum tussen kracht en controle. Als je op zoek bent naar het beste van twee werelden, dan is dit een logische optie. Bovendien, voor die spelers die nog niet hebben besloten welk type racket het beste voor hen is, is dit allround racket met een gelijkmatige balans ook een verstandige keuze.

Padelrackets met een head-light balans

Een head-light balans betekent dat het gewicht zich verderop in het racketblad bevindt. Dit is meestal waar je bij defensieve en gecontroleerde slagen slaat, zoals lobs, services en over het algemeen slagen waarbij je de snelheid uit de bal haalt en waar nauwkeurigheid belangrijker is dan slagkracht. Ze zijn vaak wendbaarder en comfortabeler om mee te spelen en verminderen ook de belasting op je arm.

Qua kracht levert een head-light racket niet dezelfde hoeveelheid kracht als een head-heavy racket. 

Combinatie van bladvorm en balans

Een algemene regel is dat de balans van het padelracket zich op het breedste punt van het racketblad bevindt. Vaak zie je dat bijvoorbeeld rackets met een ronde bladvorm een head-light balans hebben. Zo hangen de bladvorm en de gewichtsverdeling samen met de speeleigenschappen van het racket.

Het bovenstaande is echter een generalisatie en er zijn behoorlijk wat uitzonderingen in de relatie tussen de bladvorm van het racket en de balans. Het kan niet worden geconcludeerd dat, alleen omdat een racket een rond blad heeft, het automatisch een head-light balans heeft. Verschillende fabrikanten zorgen ervoor dat ze assortimenten aanbieden die geschikt zijn voor verschillende spelertypes en behoeften, dus een racket met een rond bladvorm kan bijvoorbeeld een neutrale balans hebben om het iets meer kracht te geven.

Daarom is het ook raadzaam om aandacht te besteden aan en mogelijk te experimenteren met de gewichtsverdeling van de individuele rackets. In veel gevallen heeft de gewichtsverdeling meer invloed op de kracht- of controleverdeling van het racket dan op de bladvorm zelf. Bijvoorbeeld, de gewichtsverdeling speelt een belangrijke rol bij je volleys, omdat een head-heavy racket een langere reactietijd heeft, dus als je reacties al niet te snel zijn, moet je waarschijnlijk niet het meest head-heavy racket kiezen, die je echter wel meer gewicht en kracht in je volleys zou geven.

Het racketframe

Het frame van het padelracket heeft een aanzienlijke invloed op zowel de speeleigenschappen als de duurzaamheid van het racket. Over het algemeen zijn de meeste rackets gemaakt van carbon, fiberglass of een mengsel van beide. Carbonrackets zijn meestal duurder omdat ze zijn ontwikkeld voor meer ervaren en professionele spelers. Deze rackets zijn wat moeilijker om mee te spelen en ze bieden vaak een kleinere sweetspot dan equivalente rackets van fiberglass. Een groot voordeel van een carbonracket is dat de uitkomst wanneer de bal goed geslagen wordt aanzienlijk beter is. Dit feit in combinatie met het feit dat de duurzaamheid van zo'n racket iets inferieur is, betekent dat ze niet geschikt zijn voor beginners.

Harde of zachte padelrackets: verschillende carbondichtheid

Ten slotte is het vermeldenswaard dat er grote verschillen kunnen zijn in de manier waarop de carbonvezels in verschillende rackets worden geweven. Dit komt doordat de carbonvezels met verschillende dichtheden zijn geweven - hoe hoger de dichtheid, hoe harder het oppervlak. Sommige fabrikanten markeren hun padelrackets met de dichtheid van de carbonvezels om je een indicatie te geven van hoe hard het frame is. Meestal kom je markeringen tegen als 3k, 6k, 12k, 18k, helemaal tot 24k, die de hoogste hardheid markeert. Dus, een racket van 18k carbon zal aanzienlijk harder zijn dan een racket van 3k carbon. Wanneer je de bal goed slaat met 18k koolstof, krijg je een zeer goede output in je slag, maar je wordt ook bij slecht contact met de bal harder gestraft als je buiten de sweetspot raakt. Een racket met 3k carbon is veel vergevingsgezinder als je de sweetspot niet elke keer raakt.

Zou ik beter voor een racket kiezen van fiberglass of van carbon?

Voor beginners en minder ervaren spelers zijn rackets van fiberglass vaak een superieure keuze, omdat ze, vanwege een grotere sweetspot, duurzamer en gemakkelijker om mee te spelen zijn. Een grotere sweetspot betekent dat je een groter slaggebied op het racket hebt, wat voor een uitstekend contact met de bal zorgt. Goed contact geeft je een betere impact en vermindert het risico op elleboog-, schouder- en polsblessures tijdens het spelen van padel.

Als je een ervaren padelspeler bent die consequent de bal goed slaat, beloont een carbon racket je met meer output in je slagen.

De kern van het padelracket

De kern (midden) van het racket is meestal gemaakt van verschillende soorten schuim - vaak EVA of FOAM genoemd. Het belangrijkste verschil tussen hen is zit het vermogen om de bal bij harde slagen te controleren. Nogmaals, het EVA-schuim wordt het vaakst gebruikt in geavanceerde rackets, terwijl FOAM in allerlei soorten rackets wordt gebruikt. Over het algemeen is het EVA-schuim harder dan het FOAM, wat meer kracht en snelheid in je slagen oplevert, maar het is ook moeilijker te controleren.

De racketgrip

De grip van je padelracket mag niet worden onderschat. Als hij te dun is, loop je het risico om je te strak vast te houden en je arm te verkrampen, wat tot overbelastingsblessures kan leiden. Als de grip te dik is, verlies je de controle en de wendbaarheid van het racket. Daarom is het belangrijk om de juiste gripmaat te vinden.

In tegenstelling tot tennis heeft een padelracket geen verschillende gripmaten. In plaats daarvan pas je je eigen grip aan. De algemene regel is dat je een overgrip toevoegt boven op de originele grip die vanaf het begin op je racket wordt geplaatst.

Een andere manier om de grip aan te passen aan je behoeften is door een undergrip aan te brengen. In dit geval verwijder je de originele grip op het racket tot aan de blote handgreep en plaats je vervolgens je undergrip gevolgd door een overgrip erbovenop. De undergrip is verkrijgbaar in verschillende diktes en patronen, zodat je kunt experimenteren met wat de optimale grip voor jou is. De Hesacore-grip van Bullpadel is populair bij veel padelspelers die de voorkeur geven aan contouren en schokabsorptie in hun grip.

Sommige padelrackets zijn ook gemaakt met een verlengde schacht, zodat je de optie hebt om een tweehandige backhand toe te passen wanneer je wat extra stabiliteit in je slag nodig hebt. Bekijk hier ons ruime assortiment grips.

Hoeveel kost een padelracket?

Naast de speeleigenschappen van het racket moet de prijs natuurlijk ook met je financiële situatie overeenkomen. Padelrackets zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van 50€ tot 450€, en het is individueel wat je wilt betalen voor een nieuw racket. Het is belangrijk dat je alleen een bedrag uitgeeft waar je je prettig bij voelt, en dat je niet bang bent om de bal in de buurt van het padelbaanglas of raster te slaan, omdat je bang bent het racket te breken. Dat haalt voor de meeste mensen de vreugde uit padel. In dat geval is het raadzaam om een prijsniveau omlaag te gaan, zodat je ook de moeilijke ballen durft terug te slaan.

Zoals bij zoveel andere producten gaan ook bij padelrackets prijs en kwaliteit hand in hand. Padelrackets kunnen grofweg in drie prijsklassen worden verdeeld: rackets voor beginners kosten ongeveer 60-110€, rackets voor gevorderde spelers kosten ongeveer 120-190€, terwijl toprackets variëren van ongeveer 200€ tot wel 450€.

Het prijsverschil wordt veroorzaakt door de kwaliteit van de materialen, de toegepaste technologieën en kleine aanpassingen waarmee de beste padelrackets zijn uitgerust.

Wat zijn de verschillen tussen rackets voor mannen, vrouwen en kinderen?

Padelrackets voor mannen en vrouwen zijn zeer vergelijkbaar. Er zijn veel vrouwen die met een racket spelen dat niet specifiek voor vrouwen is ontworpen.

De padelrackets die specifiek voor vrouwen zijn ontworpen, zijn doorgaans 15-30 gram lichter en hebben een iets aangepast ontwerp of kleur. Daarnaast is het belangrijkste verschil dat vrouwen vaak kleinere handen hebben en daarom een dunnere overgrip nodig hebben dan mannelijke spelers.

Padelrackets voor junioren zijn ongeveer 40 gram lichter dan een gemiddeld racket voor volwassenen, en het frame is iets smaller en de grip is korter. Hierdoor is het voor het kind gemakkelijker om het racket te controleren en te manoeuvreren. Bovendien wordt het oppervlak van junior padelrackets voor junioren vaak gemaakt met fiberglass, zodat het zachter en gemakkelijker is om ermee te spelen.

Welke merken van padelrackets zijn er?

Er zijn veel verschillende padelmerken. De meeste merken hebben een compleet assortiment rackets ontwikkeld, zodat ze een geschikt racket kunnen aanbieden voor verschillende spelertypes (controle-, kracht- of allround speler) en voor verschillende spelniveaus (beginner, gevorderde of ervaren).

Veel tennisspelers zouden merken zoals Babolat, Head en Dunlop kunnen herkennen. En een kenner zou ook opmerken dat de voormalige Zweedse tennisster Robin Söderling zijn eigen padelmerk heeft opgericht: RS Padel.

Spanje is een enorm padelland en een aantal van de grootste padelspecifieke merken zijn afkomstig uit Spanje. Onder andere Bullpadel, Nox en Starvie, die allemaal zeer zichtbaar zijn op de World Padel Tour.

Bovendien zullen velen ook bekend zijn met wereldwijde merken zoals Adidas, Fila en Mizuno uit de sport- en kledingindustrie, terwijl merken als Osaka en Oxdog opwindende nieuwkomers zijn op de padelmarkt. Ten slotte zullen mensen met een achtergrond in tafeltennis waarschijnlijk blij zijn te weten dat het Zweedse bedrijf Stiga ook echt goede padelrackets produceert.

Hoe vind ik het beste padelracket voor mijn speelniveau?

Naast het rackettype is je eigen speelniveau ook een belangrijke parameter bij het kiezen van het juiste racket. Ons beste advies? Je moet eerlijk tegen jezelf zijn. Hoe goed sla je de bal, wat voor soort speler ben je en hoe vaak speel je? Dit zijn allemaal vragen waarvan de antwoorden je in de goede richting zullen leiden. Het beste padelracket voor jezelf kiezen is een individuele kwestie en daarom is het moeilijk om een standaardantwoord op te geven. Neem daarom gerust contact met ons op voor individuele begeleiding. Bekijk ons volledige assortiment padelrackets en koop tegen geweldige kortingen.

 

Vermijd deze 2 veelvoorkomende misverstanden bij het kopen van je eerste padelracket

Als padelspecialisten adviseren we mensen vaak om met name bij het kopen van je eerste padelracket twee valkuilen te vermijden:

Ons eerste advies is dat je als beginner geen racket met een hard oppervlak moet kopen. Veel top rackets hebben een hard oppervlak, bijvoorbeeld van 18k carbon, en, eerlijk gezegd, zal je punten verliezen als je niet consistent in de sweetspot van het racket slaat. Dit zorgt voor slecht contact met de bal bij 'off center hits' en het verhoogt de kans op blessures zoals een tenniselleboog. Zoek liever een racket met een zachter oppervlak waarmee je het spel kunt leren en dat vergevingsgezinder is en ook gemakkelijker is om mee te spelen.

Het tweede advies is om je tijdshorizon te overwegen, namelijk hoe vaak en hoe lang je verwacht het racket te gebruiken. Als je nieuw bent in padel en geen fortuin aan uitrusting wilt opofferen, dan vallen de echt goedkope rackets natuurlijk op. Ze zijn misschien wel de beste optie voor sommigen, maar als je bijvoorbeeld tien jaar ervaring met tennis meebrengt en redelijk sportief bent, dan bestaat het risico dat je binnen een paar maanden je beginnersracket zal ontgroeien en opnieuw zal moeten investeren. In dergelijke gevallen kun je overwegen om vanaf het begin een iets duurder padelracket te kopen dat je nog steeds in een langere tijdshorizon kunt gebruiken, waardoor je voorkomt dat je een racket koopt dat je snel zal vervangen.

3 veelvoorkomende misvattingen over padelrackets

1) "Het ronde racket is alleen voor beginners, omdat dit racket niet zo hard kan slaan als de andere rackets"

Dit is een grote misvatting die bij veel nieuwe spelers in de padelwereld wordt gemerkt. Deze misvatting is voornamelijk gebaseerd op het feit dat 9 van de 10 beginnersrackets op de markt zijn gemaakt met een ronde bladvorm, omdat beginners deze meestal gemakkelijker vinden om mee te spelen. Dit betekent echter niet dat ronde controlerackets niet kunnen worden gebruikt door een meer ervaren of professionele speler. In feite speelt een aantal spelers op de World Padel Tour met ronde rackets, wat alleen maar onderstreept dat de bladvorm geen spelers uitsluit, maar slechts het verschil in speeleigenschappen laat zien.

2) "Een padelracket kost hetzelfde als rackets voor de andere sporten, dus de prijs en kwaliteit zijn vergelijkbaar"

Padelrackets zijn over het algemeen een beetje duurder dan tennis-, squash- en badmintonrackets, dus wees bereid om iets meer te betalen voor een racket van vergelijkbare kwaliteit. Net als bij de andere racketsporten, ook als het om padelrackets gaat, gaan prijs en kwaliteit niet altijd samen, maar wel vaak. Daarom kun je niet verwachten dat je een topracket krijgt voor dezelfde prijs als een racket voor beginners. We raden je echter zeker aan om jezelf te testen en met professionals te praten als het gaat om het kopen van een nieuw racket: het kopen van een nieuw racket kan een beetje financieel lastig zijn en je wilt er daarom zeker van zijn dat je het racket vindt dat het beste bij je eigen vaardigheden op de baan past.

3) "Het racket heeft geen snaren, dus ik kan net zo goed de hardheid van het racket gebruiken om het 'trampoline-effect' te testen (vermogen om door de hardheid van snaren kracht te genereren)?"

Helaas is het niet zo eenvoudig. Voor rackets gemaakt van fiberglass- of carbonframes kan dit zeker een grote rol spelen, maar dat geldt ook voor het type schuim, de hoeveelheid carbon en verschillende andere elementen. Er zijn dus vaak verschillende dingen om rekening mee te houden als het om het kiezen van een padelracket gaat en we raden daarom aan dat je deze gids zorgvuldig doorleest en eventueel in een gespecialiseerde winkel vraagt als je wilt weten hoeveel kracht een racket kan genereren.

Vorig artikel Winkelgids: Top 10 Padelrackets in 2023
Volgend artikel Schoenen handleiding