Doorgaan naar inhoud
Welkom bij Padellife - uw padelexpert!
Welkom bij Padellife - uw padelexpert!
Schoenen handleiding

Schoenen handleiding

Padel moet in je in padelschoenen spelen, maar waarom? Het ligt in de aard van het padelspel dat de speler zich over de baan beweegt met veel richtingsveranderingen en dynamische bewegingen. Korte explosieve sprints, veranderingen van richting en sprongen zijn zeer veeleisende bewegingen voor het lichaam en daarom is de best mogelijke uitrusting nodig om ondersteuning te bieden en blessures te voorkomen.

Duurzaamheid en grip op de baan

Padel wordt voornamelijk gespeeld op twee verschillende soorten kunstgras:

1) Kunstgras met zand erbovenop

Sommigen zouden dit type baan ook de "eerste generatie van Europese padelbanen" noemen en het is veruit het meest voorkomende oppervlak op banen die zijn gebouwd voordat mondo gras als speeloppervlak werd geïntroduceerd.

2) Mondo gras met zand in de grasmat

Sinds 2018 is het mondo-oppervlak het favoriete oppervlak op de World Padel Tour en daarom is het ook de voorkeurskeuze geworden voor padelhallen en dienovereenkomstig gebouwde faciliteiten. Aangezien de overgrote meerderheid van de padelfaciliteiten na 2018 is gebouwd, betekent dit dat de meeste padelbanen in Nederland een mondo-oppervlak hebben.

Het bewegingspatroon en het oppervlak vereisen samen dat de schoenen veel slijtage kunnen weerstaan. Kunstgras heeft over het algemeen een schuurpapiereffect, dus je kunt gemakkelijk een ongeschikt paar schoenen in slechts een paar uur verslijten - tenzij het padelschoenen zijn die ervoor zijn gemaakt.

Padelschoenen zijn gemaakt om de bovengenoemde slijtage te weerstaan en tegelijkertijd grip op de baan te bieden. In het verleden was de algemene aanbeveling om voor padel tennisschoenen met een gravelzool te gebruiken, aangezien bijna alle banen type 1 waren met kunstgras erop. Sindsdien hebben padelmerken speciale padelschoenen ontwikkeld die beter zijn aangepast aan het bewegingspatroon van padel.

Bovendien is het speeloppervlak meer verschoven naar type 2 mondo gras, wat andere eisen stelt aan de grip op de baan. Voor optimale duurzaamheid en grip bij het spelen op mondo gras is er een stijgende vraag naar een all-court zool, die al bestaat in tennisschoenen bestaat, of naar recent ontwikkelde mondo zolen, die aan populariteit winnen dankzij padelspecifieke merken.

Ondersteuning en schokabsorptie

Het assortiment padelschoenen bestaat tegenwoordig uit zowel tennis- als padelschoenen. Schoenen speciaal ontwikkeld voor padel zijn iets dat de afgelopen 2-3 jaar begonnen is op te komen, maar dat betekent niet dat tennisschoenen niet de juiste schoen voor jou kunnen zijn. Over het algemeen is het bij het spelen van padel noodzakelijk dat je schoen zowel voor ondersteuning als voor schokabsorptie zorgt.

Het algemene verschil tussen tennis- en padel schoenen is dat de tennisschoen vaak wat stijver is en daarom wat stabieler is tegen draaien, terwijl de padel schoen vaak wat flexibeler is en daarom beter geschikt is voor snelle richtingsveranderingen. Wanneer we het over schokabsorptie in padelschoenen hebben, gaat het vaak over een evenwichtsoefening tussen hoe licht een schoen is en hoeveel schokabsorptie de speler wil. De meeste schoenen die speciaal voor padel zijn gemaakt, hebben geen prioriteit en dit gaat vaak ten koste van een beetje schokabsorptie.

Aan de andere kant zijn er ook schoenen (voornamelijk onder tennismodellen) die met de focus op schokabsorptie zijn gemaakt. Over het algemeen is het zeer belangrijk om schoenen te kiezen op basis van fysieke condities en behoeften als het om het vinden van de juiste padelschoenen gaat. De consequentie van het kiezen van de verkeerde padelschoenen kan in het ergste geval zijn dat je geblesseerd raakt en daarom raden we aan om advies te vragen als je twijfelt.

Mannen, vrouwen of junioren?

Het belangrijkste bij het kiezen van schoenen is pasvorm en je prestatie. De meeste merken bieden unisex-, dames- of juniorschoenen. Het verschil zit meestal alleen in de omvang van de maten, en een klein beetje in de pasvorm. De damesschoenen zijn meestal iets smaller qua pasvorm en we raden als algemene regel aan om de schoen te kiezen die het beste past, wat betekent dat sommige dames bijvoorbeeld een unisex model kiezen als ze een bredere voet hebben.

Prijsklasse en kwaliteit

Bij het kiezen van schoenen voor padel is het belangrijk om te overwegen hoe ambitieus je wilt worden in de sport. Over het algemeen gaan prijs en kwaliteit hand in hand, wat betekent dat je niet kunt verwachten dat je de beste functies en een goede duurzaamheid krijgt, ongeacht de prijs. Ben je een beginner of iets ervaren en verwacht je niet meer dan 1-2 keer per week te spelen, dan kun je gemakkelijk uit de voeten met een paar schoenen in de prijsklasse van 80-100€. Ben je ambitieuzer en verwacht je 2 keer per week of meer te spelen? Dan moet je misschien 120€ en meer uitgeven om de gewenste functies en duurzaamheid te vinden.

Ontwerp

Het minst belangrijk voor de schoen zelf, maar misschien wel het belangrijkste voor jou? Als serieuze aanbevelers van padelschoenen moeten we benadrukken dat je padel schoen primair moet worden gekozen op basis van speelkenmerken en secundair op basis van ontwerp. In Padellife streven we er echter altijd naar om schoenen in het assortiment te hebben voor elke smaak.

Overzicht

Het is belangrijk om padelschoenen te kiezen die bij je behoeften en wensen passen. Allereerst is het de moeite waard om te overwegen op welk type oppervlak je het meest speelt? Misschien speel je zoveel dat het zinvol is om schoenen te hebben voor zowel kunstgras met zand erop als mondo gras. Ook zijn ondersteuning en schokabsorptie belangrijk. Je moet kiezen wat bij je past en aan je behoeften voldoet. Pasvorm is cruciaal voor comfort, dus het is belangrijk dat je schoenen vindt die goed passen. Ten slotte is het belangrijk om erover na te denken hoe hoog de kwaliteit van de schoenen moet zijn - prijs en kwaliteit gaan hand in hand. Ontdek hier onze selectie padelschoenen.

Aanbevelingen voor padelschoenen

Babolat Jet Premura 2 Padelschoenen

Voor de snelle en behendige speler raden we de Babolat Jet Premura 2 aan, speciale padelschoenen met een speciaal ontworpen zool ontwikkeld voor mondo gras. Deze schoenen hebben Kevlar-versterking rond de tenen, waardoor ze extra sterk en zeer lichtgewicht zijn. Bovendien hebben ze een karakteristiek flexibele voorvoet, wat je ten goede komt qua comfort en richtingsveranderingen.

K-Swiss Hypercourt Express 2 HB Padelschoenen

K-Swiss Hypercourt Express 2 HB CC is de nieuwste versie van de populaire Express van K-Swiss. De schoen staat bekend om zijn uitstekende comfort en schokabsorptie. Durawrap Flex geeft de schoen veel ondersteuning en stabiliteit zonder afbreuk te doen aan de flexibiliteit van de schoen. De surgelite technologie in de middenzool zorgt voor extra schokabsorptie waardoor de kans op blessures afneemt.t.

Mizuno Wave Exceed Tour 5 (AC) Padelschoenen

Als je op zoek bent naar goede stabiliteit, schokabsorptie en grip op de baan, dan is de Mizuno Wave Exceed Tour 5 (AC) zeker iets voor jou. Deze schoenen zijn gemaakt voor zowel tennis als padel en hebben een grove all-court zool die voor sublieme grip op de baan zorgt. Daarom zijn ze optimaal voor gebruik op mondo banen, maar werken ook goed op kunstgrasbanen met zand erbovenop.

Vorig artikel Racket handleiding
Volgend artikel Ballen handleiding